14.6. Tapahtuma klo 11-15 (kahvila-myymälä avoinna 11-18)
Saimaan Maku kahvila-myymälä, Puistokatu 3
Mikä on erityistä Saimaan alueen ruoassa?
Miksi ulkomaiset vieraat ylistävät meidän ruokaamme? Osaammeko itse arvostaa laadukkaita paikallisia elintarvikkeita?
Vieraana Suomen paras elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen asiantuntija Marjo Särkkä Ruralia Instituutista Mikkelistä. Marjo kertoo, mikä merkitys Saimaan alueen laadukkaan ruoan tunnistamisella ja arvostamisella on kuluttajille ja tuottajille. Voileipäkakkumestarina toimii Veera Riikonen.

Marjo Särkkä työskentelee Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa Mikkelissä ja on intohimoinen ruokatutkija. Hän on erityisen kiinnostunut siitä, miten ruoka voi kertoa tarinoita – mistä se tulee, miksi siihen luotetaan ja miten paikallisuus näkyy makujen kautta. Marjo edistää muun muassa nimisuojattujen tuotteiden, kuten karjalanpiirakoiden, Puruveden muikun tai suomalaisen metsämustikan tunnettuutta, ja sitä, miten ne voivat vahvistaa alueiden brändiä ja ruokakulttuuria. Hän osaa puhua ruuasta niin, että tiede ja arki kohtaavat.
Saimaan makujen päivän aiheena ja esittelykohteena ovat D.O. Saimaa -alkuperämerkinnällä merkityt tuotteet. Marjo on merkin asiantuntija – hän tuntee lähes kaikki D.O. Saimaa -tuotteet ja tuottajat. Hän kertoo, miten Saimaan alueen laadultaan ylivertaiset tuotteet syntyvät ja miksi ne ansaitsevat erityishuomion niin ruokapöydässä kuin alueen kehittämisessä.
Luvassa on kiinnostavaa ja helposti lähestyttävää juttua ruoan maineesta, merkityksistä ja mahdollisuuksista!
Kahvila tarjoaa perinteisiä voileipäkakkuja Saimaa-twistillä
Saimaan Maku -kahvilassa on tarjolla voileipäkakkuja. Kahvilassa on tarjolla myös Heikkilän tilan yrttiteetä ja raikasta raparperijuomaa. Kahvin ystäville tarjoillaan Mikkelissä toimivan Kirjalan Paahtimon kahvia sekä suodatinkahvina että espressokahveina.
Voileipäkakuissa maistuu D.O. Saimaa
Tule herkuttelemaan Saimaan makujen äärelle – tarjolla on voileipäkakkuja kolmella maulla: kala, liha ja kasvis, kaikki inspiraationsa paikallisista raaka-aineista ja järvimaisemasta ammentaen.
Raaka-aineina kakuissa on käytetty paikallisia herkkuja: Kerimäen kalafileen kylmäsavuhaukea, Puruveden savukalan kirjolohen mätiä, Paajasen laidunlihaa, Janhulan tilan spelttiä ja kotimaisia kasviksia – jokaiselle jotakin!
Lisäksi tarjolla on makea kääretorttuleivos, jossa maistuvat Saimaan raikkaat maut!
Rento, maukas kattaus – tervetuloa pysähtymään hetkeksi hyvän ruoan ja kahvin äärelle.

Viisi tähteä Saimaan Maulle!
Saimaan Maulle on myönnettu 8.5. D.O. Saimaa “We support” -tukiorganisaation status, koska Maulla on myynnissä ja kahvilan käytössä runsaasti D.O. Saimaa -tuotteita.
Voit tustua myymälässä seuraaviin D.O. Saimaa -tuotteisiin ja tuottajiin:
- Heikkilän Yrttitila – Yrttimausteet, yrttiteet
- Hietalan luomutila – lihatuotteet
- Hukkasen lammastila – lampaan liha ja tuotteet
- Järvi-Suomen Kalatuote – kalasäilykkeet
- Kerimäen kalafile – kylmäsavuhauki, haukipullat, lohirulla
- Mangalitzatila Toivola – villasian lihasäilyke, maatiaisruisjauho
- Putkisalon kartano – lampaan liha ja tuotteet
- Vavesaaren tila – virvoitusjuomat, marjatuotteet
- Paajasen laidunliha – lihatuotteet
Tervetuloa tutustumaan!